Ο Δημήτρης Μελισσανίδης βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας για την προσφορά και το κοινωνικό του έργο.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο περισσότερο ανερχόμενος επιχειρηματίας σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, είναι παράδειγμα προς μίμηση και το καύχημα της Ελλάδος στο εξωτερικό.
Ο όμιλος εταιρείων του «Aegean Marine Petroleum», τον οποίο διεuθύνει μαζί με τον γυιο του, απασχολεί σήμερα 3.500 εργαζόμενους -η πλειοψηφία τους Έλληνες- και ο τζίρος του ανέρχεται στο 15 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο.
Για την προσφορά του και το Κοινωνικό του έργο, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, βραβεύτηκε πρόσφατα από το ΕΛΙΝΤ, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχεiο «Λήδρα Μάριοτ», όπου ποραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, μέλη της μεγάλης ναυτικής οικογένειας και στελέχη εφοπλιστικών εταιρειών.
Στη σύντομη ομιλία του, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αναφέρθηκε και στην Ελληνική κρίση λέγοντας: «Με τηv ευκαιρία της βράβευσής μου θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα: Οι στιγμές που περνάμε είναι δύσκολες για όλους μας. Ειδικά εμείς οι άνθρωποι της θάλασσας και της ναυτιλίας γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ότι οο "καλός ο καπετάνιος στη φοοουρτούνα φαίνεται". Θα πρέπει παραμείνουμε όρθιοι για να κρατήσουμε όρθιο και άφθαρτοο ένα από τα πιο στρατηγικά κάστρα του Ελληνισμού, την ελληνική εμπορική ναυτιλία».
Πληροφοριακά, πρέπει να αναφέρουμε ότι η «Aegean Marine Petroleum», η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Nέας Υόρκης, διαχειρίζεται στόλο 69 υπό ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων ανεφοδιασμού διυλισμένων ναυτιλιακών καυσίμων (τα 31 εξ αυτών νεότευκτα) και τέσσερα πλοία-πλωτές αποθήκες. Πρόκειται για πλοία τρίτης γενιάς τελευταίου τύπου, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ικανά να μεταφέρουν πολλά ομοιογενή και διαμοιρασμένα φορτία: Aπό το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα του, μέχρι εξ ολοκλήρου διαχωρισμένα χημικά φορτία. Η «AegeanMarinePetroleum» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως: Γιβραλτάρ, Λας Πάλμας, Τενερίφη, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Καναδά, Μεξικό, Παναμά, Τζαμάικα, Τρίνινταντ, Σιγκαπούρη, Χονγκ-Κονγκ, Φουτσέιρα και Γκάνα.
«Το Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας, που εδρεύει στον Πειραιά, και στο οποίο ήμουν τέως πρόεδρος, έχει σκοπό την προαγωγή της ναυτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν τη ναυπήγηση, μηχανολογεία, ναυσιπλοΐα, εξοπλισμό εν γένει, τη συντήρηση, λειτουργία και ασφάλιση πλοίων. Φέτος γιορτάζει το 40 χρόνια από την ίδρυση του. Κάθε χρόνο το Ινστιτούτο βραβεύει μία προσωπικότητα του ναυτιλιακού χώρου η οποία έχει συμβάλει στην προώθηση της ναυτιλιακής τεχνολογίας, στη ναυτιλία και στην Ελλάδα γενικότερρα. Φέτος το Ινστιτούτο βράβευσε το γιο του «Ζώρα του Πόντου», για τον οποίο (πατέρα) έχω δημοσιεύσει σε προηγούμενο άρθρο μου τις δραστηριότητες του και ειδικά για το κοινωνικό του έργο και την συνεισφορά του στους αδελφούς Πόντιους και για το αγέρωχο Ζορμπαϊκό παράστημά του. Ένας από τους γιους του αγέρωχου Ζώρα είναι ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας κ. Δημήτρης Μελισσανίδης.
Ο Δημήτρης είναι αυτοδημιούργητος. Από τον πατέρα του πήρε μόνο την ηθική πλατφόρμα απογείωσης… Γεννήθηκε στην Κοκκινιά, εκεί τέλειωσε το γυμνάσιο και αμέσως μετά ασχολήθηκε με την επιχειρηματικότητα. [Πριν από ένα μήνα περίπου ήταν ο κύριος σπόνσορας της πιο μεγάλης εκδήλωσης τον Ποντίων στο ΟΑΚΑ, όπου παραβρέθηκαν 15.000 Πόντιοι, εκ των οποίων 2.000 έλαβαν μέρος στο χορό]. Τον Δημήτρη Μελισσανίδη βράβευσε και προλόγισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας κ. Κωνσταντίνος Σπύρου και το έργο του το περιέγραψε το ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου κ. Ευάγγελος Ζούπος. Απόσπασμα της ομιλίας του δανείζομαι και εγώ. «Το κοινωνικό έργο του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι μεγάλο, όμως για να μην σας κουράζω, θέλω μόνο ενδεικτικό να αναφέρω ότι το έτος 2002 με δαπάνες του Δημήτρη Μελισσανίδη, ανακατασκευάστηκε κοι αναστηλώθηκε εκ βάθρων, το Αρχονταρίκι της Νέας Μονής Σουμελά στο όρος Βέρμιο Βεροίας (κόστισε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ), όπου, ως γνωστό, έχει μεταφερθεί μια εικόνα από την Πολαιοβυζαντινή μονή της Παναγίας του Πόντου (αρχικά το 1929 στην Αθήνα και στη συνέχεια το 1951 στη Νέα Μονή Σοuμελά). Η εικόνα αυτή διασώθηκε από την καταστροφή από τους Τούρκους της Παλαιοβυζαντινής Μονής της Παναγίας στον Πόντο. Είναι η εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Μαζί με την εικόνα μεταφέρθηκαν επίσης και άλλα ανεκτίμητης αξiας κειμήλια».