Η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητο συστατικό για την ανθρώπινη υγεία και ευηµερία µας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αποµακρύνει τον άνθρωπο από τη φύση του.
Όµως από την αρχαιότητα όλοι οι πολιτισµοί είχαν κατανοήσει την αξία της καλής φυσικής κατάστασης και τα αγαθά που προσφέρει στον άνθρωπο.
Η κορυφαία στιγµή αυτής της κατάστασης υπήρξε στην αρχαία Ελλάδα, που τόσο µεγάλη σηµασία έδινε στη σωµατική άσκηση σαν µέρος της καθηµερινότητας, σαν αναπόσπαστο µέρος της ζωής του ανθρώπου. Η φράση «Νους υγιής εν σώµατι υγιή» είναι ένας σταθµός στην ανθρώπινη σκέψη - είναι η ισορροπία πνεύµατος και σώµατος και αυτό επιτυγχάνεται και δια του γυµναστηρίου. Η καλή φυσική κατάσταση είναι βάση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Στη εποχή µας δεν ασκούµεθα, κοιτάζουµε αντί να παίζουµε, οδηγούµε αντί να περπατάµε.
Η Αρχαία Ελλάδα ήταν ο µόνος τόπος που κατέταξε την οµορφιά στο ίδιο επίπεδο µε το πνεύµα, µουσική και άσκηση.
Το γυµναστήριο το ξεκίνησα γύρω στα 45 µου, κάνοντας …γεροντοαθλητισµό ! (Εφηµερίδα Εστία -1910: Αφηνιασµένο άλογο µε άµαξαν έπεσε πάνω σε γέρο 45 ετών, ο οποίος απεβίωσε)… Τα γερατιά έχουν µεταφερθεί τώρα… Είχα εσφαλµένες απόψεις για τη γυµναστική και το γυµναστήριο, ώσπου κάποιος µε µύησε -εξήντα και ο κύριος, «Σαπιοκοιλιάς»ο οποίος µόλις πήρε τη σύνταξη ξεκίνησε γυµναστική και σε έξι µήνες έκανε τριγωνικό σώµα. Μέχρι τότε νόµιζα ότι πέραν των 40 ήταν µία απλή ενασχόλησης, δηλαδή δώρο άδωρον. Έτσι, λοιπόν, άρχισα το γυµναστήριο και µπορώ να πω ότι δεν το µετάνοιωσα και διατηρούµαι ακόµη σε καλή κατάσταση… Ευελπιστώ λοιπόν να πείσω ορισµένους από τους αναγνώστες µας να αρχίσουν γυµναστική, όσοι δεν έχουν ήδη ξεκινήσει, γιατί το φάσµα της γυµναστικής φτάνει µέχρι τα 100+.
Πρώτα από όλα, πολύς κόσµος ακόµη δεν γνωρίζει τι υπηρεσίες που προσφέρει το γυµναστήριο ή πως είναι οργανωµένο. Είναι ένας χώρος κατάλληλα διαµορφωµένος που έχει διάφορους υποχώρους για αερόµπικ, σουηδική γυµναστική, µηχανήµατα, χώρο για kickboxing, χώρος για βάρη, χώρος για χορό, σάουνα, πισίνα, hamam και αυτά είναι το minimum που πρέπει να έχει ένα γυµναστήριο.
Oι ασκήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: • Αερόβιες (τζόκινγκ, τένις, ποδήλατο, γρήγορο περπάτηµα). • Αερόβιος σηµαίνει παρουσία οξυγόνου. Το οξυγόνο ανταλλάσεται µε το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο αποβάλλεται µε την αναπνοή (όσο πιο έντονη τόσο γρηγορότερα χτυπάει η καρδιά µας).
Ασκήσεις δύναµης ή αναερόβιος γυµναστική (βάρη, λάστιχα, µπάρες, µηχανήµατα). Το καλύτερο είναι ο συνδυασµός και των δύο. Oι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς το βάδισµα, όµως πιστεύω ότι αυτό ισχύει για αυτούς που είναι πολύ προχωρηµένης ηλικίας ή έχουν κάποιο σοβαρό πρόβληµα, ένας από τους λόγους που νοµίζω δεν συστήνουν το γυµναστήριο οι γιατροί είναι γιατί οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν ή δεν έχουν προσωπική εµπειρία.
Στα 27 χρόνια που ασκούµαι συνάντησα µόνο δύο γιατρούς, ένα χειρουργό και µία µικροβιολόγο που ασκούντο.
∆εν είµαι ειδικός, δάνειος είµαι, όµως θα σας πω τα προτερήµατα του γυµναστηρίου π.χ. από το βάδην και µόνο: • Πρώτον γυµνάζεται µία µεγάλη γκάµα µυών που στο βάδισµα είναι αδρανής. • Oρισµένα µηχανήµατα υπερβαίνουν και το κολύµπι αφού καλύπτουν παραπάνω µυς και έχουν κατανάλωση έργου µεγαλύτερη µέχρι 1000cal/hour. Όµως έχουν κοµπιούτερ, µετράνε τους σφυγµούς σου και σε φορτώνουν ανάλογα µε τα δεδοµένα σου, βάρος, ηλικία, χρόνο και καθορίζουν τους µέγιστους σφυγµούς που δεν πρέπει να υπερβείς. • O χρόνος κυµαίνεται από 20-30 λεπτά minimum και για να είσαι σε φόρµα πρέπει να γυµνάζεσαι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδοµάδα. • Βάδισµα - διάδροµος: O διάδροµος σε αναγκάζει να ακολουθείς την ταχύτητα και τον χρόνο που έχεις επιλέξει. Βλέπεις τηλεόραση και περνάει ευχάριστα η ώρα όχι όπως λέει ο φυσιολάτρης φίλος µου που περπατά στην φύση όποτε του καπνίσει και µόνος του, όµως πολύ λίγοι έχουν τα guts (κότσια) να το κάνουν µε ένταση και σε τακτά χρονικά διαστήµατα, γι’ αυτό το γυµναστήριο σε βάζει σε ένα πρόγραµµα που µπορείς να πας και µέχρι της 12 το βράδυ. Βέβαια, υπάρχει το επιχείρηµα του καθαρού αέρα, στο βάδισµα στη φύση, όµως τα µοντέρνα γυµναστήρια έχουν εξαερισµό αρκετές φορές την ώρα, όπως π.χ. στο γυµναστήριο το δικό µας (UNIVERSAL Βούλας) η αναρρόφηση του ανανεώσιµου αέρα γίνεται από το πάρκο. • Κοινωνική επαφή µε τον άνθρωπο, στην εποχή των κοµπιούτερ χρειαζόµεθα κοινωνικότητα η οποία προσφέρει µείωση του άγχους. • Σάουνα και Χαµάµ: δίνουν εκτόνωση και κοινωνικότητα (είναι δυστυχώς ακόµα ή ευτυχώς ξεχωριστά για γυναίκες και άντρες)… • Το γυµναστήριο είναι η πλατφόρµα εκκίνησης άλλων σπορ.
Ακούω να λέγεται ότι είναι ακριβά. Κοστίζουν όσο ένα φαγητό µε το avec σας το µήνα σε µια ταβέρνα και για τους τσιγκούνηδες κερδίζετε και τη θέρµανση και το νερό του µπάνιου σας…, δεν αναφέροµαι στο επιπλέον χαµάµ και τη σάουνα.
Επειδή η πλειοψηφία στα γυµναστήρια είναι νέοι, αισθάνονται (εννοώ για την τρίτη ηλικία) κι αυτοί νέοι. Εγώ κάνω ως επί το πλείστο µε τους νέους, στην αρχή αισθανόµουνα σαν τη µύγα µες το γάλα, αλλά τώρα πήρα βιολογικής ηλικίας αυτοπεποίθηση…
Στο γυµναστήριο δεν υπάρχουν ηλικίες, υπάρχουν αποδόσεις από τις οποίες βγαίνουν οι βιολογικές ηλικίες…
Τι πιο ωραίο πράγµα είναι όταν είσαι στην τρίτη ηλικία να σε θεωρούν ίσο τους οι νέοι, και να έρθει κάποιος νεαρός, που µπορεί να έχει κουραστεί, και να σου πει: «Φίλε, µπορούµε να αλλάξουµε» (εννοούµε τα µηχανήµατα που παίρνουµε σειρά).
Όταν το συνηθίσεις δεν µπορείς να κάνεις χωρίς αυτό, έρχεσαι κουρασµένος από τη δουλειά και ξεκουράζεσαι.
Γι’ αυτούς που έχουν πρόβληµα υγείας, υπάρχουν ειδικά προγράµµατα, όλα τα αεροβικά µηχανήµατα, διάδροµοι, κωπηλασία, ποδήλατα, έχουν ειδικά µηχανήµατα για τους σφυγµούς σαν να είσαι στην εντατική.
Το γυµναστήριο θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πλήρη ευεξία, στο πνεύµα, στο σώµα και καλύπτει όλα τα στάδια fitnessκαι υγείας (allfitnessandhealthlevels).
Για µένα έδωσε άλλη διάσταση στη ζωή µου και µαζί µε όλα µια φιλία µε τον Γιάννη Παπαϊωάννου (Universal-Βούλα) διαχρονική, ο οποίος είναι ο καλύτερος γυµναστής από όσους έχω συναντήσει στα γυµναστήρια ανά τον κόσµο που επισκέπτοµαι, πρώτα από όλα έχει ανθρώπινη προσέγγιση και είναι επαγγελµατίας στο είδος του.
Για να δοκιµάσετε και να διαπιστώσετε αρκεί µια σας επίσκεψη. Όπως έγραψα και στο προηγούµενο φύλλο αν δεν βοηθήσουµε και τους φίλους µας, σαν το σπίτι µας, θα πέσει να µας πλακώσει. Το minimum ασκήσεως για να είσθε σε φόρµα βγαίνει από την παρακάτω φόρµουλα: 220 µείον ηλικία (π.χ. 65) = 160 x 0,65 = 104 σφυγµοί για το fatburning (κάψιµο λίπους) σε µέτριο χρόνο maximum 30-35 λεπτά, από τα οποία 5-7 είναι η προθέρµανση και 5-7, περίπου, είναι το slowdown, εννοείται για υγιείς, χωρίς καρδιοαγγειακά προβλήµατα.
Στα µοντέρνα µηχανήµατα δίνουµε τα στοιχεία µας, ηλικία, βάρος και βαθµό δυσκολίας, σε βάζουν σε ένα πρόγραµµα που επιλέγεις και σε παρακολουθούν σα να είσαι στην εντατική µετρώντας τους σφυγµούς σου είτε από τη χειρολαβή είτε από έναν αισθητήρα που τον βάζεις γύρω από την καρδιά.
Πριν χρόνια, όπως είχα διαβάσει στο Time Magazine, ήθελαν να κάνουν Oλυµπιακούς Αγώνες για ηλικίες άνω των 40 ετών και για τη βαθµολογία είχαν βγάλει ένα Handicapsystem, όπως βάζουν στα νέα άλογα επιπρόσθετα βάρη στον ιππόδροµο για να ανταγωνιστούν µε τα γέρικα. Κάθε χρόνος που περνάει µετά από τα τριάντα χάνουµε περίπου 1% από δύναµη, αντοχή, συντονισµό, αντανακλαστικά δηλαδή ένας 60άρης έχει χάσει 30% όλων. Αυτό ισχύει για όλους τους γυµνασµένους γέρους-νιους ενώ ένας γυµνασµένος 60άρης µπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από έναν αγύµναστο 30άρη (στο γυµναστήριο εννοώ).
Μου θυµίζει το ανέκδοτο, που ένας 60άρης γυµνασµένος λέει σε µια κοπέλα: «µε βλέπεις εµένα, είµαι γυµνασµένος και κάνω νεανικά σπορ» και προσπαθώντας να της την πέσει της λέει: «Εγώ κάνω για δύο 30άρηδες». Σκέφτεται η κοπελιά και µετά από πολλές ενοχλήσεις του λέει: « Με συγχωρείς, αλλά εγώ τους προτιµάω ξεχωριστά»… Για αυτό, οι µεσήλικες που γυµνάζεστε, ας µην παίρνουν τα µυαλά σας αέρα…
Όπως προανέφερα, δεν είµαι ειδικός, αναφέρω τις εµπειρίες µου και ότι έχω διαβάσει. Υπάρχει πλήθος συγγραµµάτων γύρω από την άσκηση (και ειδικά για αθλητές ή κλινικές ενδείξεις) µε διάφορες µεθόδους, ασκήσεις κινησιοθεραπείας και αποκατάστασης, πρόγραµµα της πυραµίδας (βλ. ∆όκτωρ Πέτρος Πουλµέντης - Αθλητική Φυσιοθεραπεία, εκδόσεις Aφοί Καπόπουλοι). Ευνόητο είναι ότι σε µερικές περιπτώσεις πρέπει να ζητείται η γνώµη του θεράποντος ιατρού, για να φυλάµε και τα νώτα µας από καµία αµερικανικού τύπου αγωγή παραπληροφόρησης…
Το θέµα είναι ότι πρέπει να κάνουµε κάποια κίνηση, αν αρχίσουµε τουλάχιστον από τα σαράντα µπορούµε να καθυστερήσουµε τα όποια προβλήµατα κινητικότητας µέχρι τα 90. Αν καθόµαστε στον καναπέ, τότε ίσως στα 60 δεν θα µπορούµε να περπατήσουµε καν.
Η γυµναστική δεν έχει ηλικία. Μπορεί κανείς να γυµνάζεται από µικρό παιδί ως τα βαθιά γεράµατα. Oι κακές συνήθειες ζωής και διατροφής, το άγχος και το κάπνισµα αλλά και η πολύωρη εργασία µπορούν να βρουν διέξοδο στην άσκηση κάθε µορφής.
Όπως προανέφερα, γυµναζόµαστε ανάλογα µε τις δικές µας ανάγκες και ικανότητες (προθέρµανση - πλήρης γυµναστική - αποθεραπεία). Η αποθεραπεία και οι διατάσεις απελευθερώνουν το γαλακτικό οξύ των µυών, ξεκουράζουν αλλά και αποκαθιστούν τυχόν βλάβες.
Γυµνάζοµαι όχι τόσο για απώλεια κιλών ή για τέλειο σώµα, αλλά περισσότερο για αίσθηση ευεξίας και ψυχική ανάταση. Σκοπός της γυµναστικής δεν είναι µόνο η αύξηση της µυϊκής µάζας στα άκρα, αλλά η εκγύµναση του σώµατος συνολικά µε στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ευελιξίας (λεβέντες γυµνασµένοι, η σουηδική δεν είναι µόνο για γυναίκες…).
Η κολύµβηση είναι σίγουρα η καλύτερη γυµναστική, γιατί γυµνάζει περισσότερους µύες ταυτόχρονα, δεν είναι επίπονη στους µύες µας, λόγω ανώσεως, και στον σκελετό µας µε αρκετή κατανάλωση θερµίδων ανάλογα µε την ένταση και το χρόνο.
Μια θεωρία λέει ότι στην κολύµβηση λόγω της πιέσεως ενεργοποιούνται οι µύες που στην κανονική ζωή είναι αδρανείς, οι οποίοι ενεργούν µόνοι τους χωρίς εντολή του εγκεφάλου, γι’ αυτό και νιώθουµε ευεξία µετά την κολύµβηση.
Το γυµναστήριο είναι σαν ένα οµαδικό άθληµα, του οποίου τα προτερήµατα είναι τεράστια ειδικά για τους νέους. Εγώ θα επιµείνω εκτός των άλλων προτερηµάτων και στο θέµα της κοινωνικότητας. Εσύ Χρήστο Κ. και Γιάννη Χ., που έχετε πάρει ωραίους διαδρόµους στο σπίτι σας και εσύ Θωµά Τ. που είσαι φυσιολάτρης, που κάνετε διάδροµο ή βγαίνετε για περπάτηµα, όπου και αν σας καπνίσει που οι µεν πρώτοι βλέπετε τους τοίχους των σπιτιών σας ή ο άλλος το stilllife, σας παρακαλώ να αναπολήσετε εµένα και να το ξανασκεφτείτε. Εγώ όταν γυµνάζοµαι µιλάω µε άλλους, κάνω κοινά πράγµατα µε άλλους και έχω µια αυξηµένη κοινωνιοθεραπεία και από-αγχωτικά χάπια και συνεχή αύξηση της βιολογικής ηλικίας µου. Και όπως κάθε µέρα που ξυρίζοµαι και βλέπω το πρόσωπό µου στον καθρέφτη ευχαριστώ τον Θεό που µε έχει όρθιο ακόµα µια ηµέρα, έτσι και στο γυµναστήριο όταν φεύγω ευχαριστώ το Θεό που µε έχει όρθιο για να γυµναστώ ακόµα µία ηµέρα, τόσο µεγάλη σηµασία δίνω στη ζωή µου.
Oι φωτογραφίες που βλέπετε είναι τραβηγµένες στο γυµναστήριο. Εχω πάρει συνεντεύξεις από πολλούς «συµµαθητές» µου αλλά δυστυχώς έχασα τις σηµειώσεις µου και έτσι η µόνη γραπτή που µου εδώθη είναι από την κυρία Κατερίνα Μακρή και σας την επισυνάπτω. Τη γυµναστική την έβαλα δυστυχώς κάπως αργά στη ζωή µου, στα 40 µου χρόνια! Όχι από µόνη µου, αλλά µε την ώθηση του συζύγου µου. Στην αρχή, δεν πίστευα ποτέ ότι θα γινόταν κοµµάτι της καθηµερινότητάς µου. Όµως µε κέρδισε αµέσως ο χώρος που µπήκα πριν από 8 χρόνια, το γυµναστήριο του κ. Γιάννη Παπαϊωάννου που έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισµό έµψυχο και µη.
Σιγά-σιγά είδα τα πολλαπλά οφέλη, σωµατικά και ψυχικά, στον εαυτό µου. Η ποιότητα της ζωής µου άρχισε να βελτιώνεται σηµαντικά. Με σωστό προγραµµατισµό, που µου εξασφάλισε πάντα το έµπειρο προσωπικό του γυµναστηρίου, πέτυχα, αργά αλλά σταθερά, την ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήµατος, την εύρυθµη λειτουργία της καρδιάς, τη µείωση του λιπώδους ιστού, την ενδυνάµωση του σκελετικού συστήµατος και τη γράµµωση των µυών, την αύξηση της µεταβολικής λειτουργίας και την αναµφισβήτητη ευεξία που επιτυγχάνεται κάθε φορά µόλις ξεκινήσω και οι ενδορφίνες αρχίζουν και κυλούν στον οργανισµό µου.
Σαν εκπαιδευτικός, συµβουλεύω καθηµερινά τους µαθητές µου να εντάξουν από µικρή ηλικία τη γυµναστική στη ζωή τους για να γίνουν πιο υγιείς ενήλικες! Σαν απλή φίλη, προτείνω στους µεγαλύτερους να πάρουν τα αθλητικά παπούτσια στο χέρι και να σηκωθούν απ’ τον καναπέ… Σε ένα χώρο, σαν το Universal Fitness Studio, δεν θα το µετανιώσουν!
Φίλοι µου, ποτέ δεν είναι αργά.
Γράφοντας τον επίλογο αυτού του άρθρου, θυµήθηκα όταν ήµουν στην Αµερική, ένας υπάλληλός µου «ευρύχωρος» (κατά Λαζόπουλο), πήρε σύνταξη στα 65 του και του λέω «Ρε Μπιλ, τι θα κάνεις τώρα;», µου λέει «θα πάω να µάθω κολύµπι», γέλασα εγώ, «δηλαδή να µε παραβγείς;» Τους πουλούσα µούρη ότι ήµουν καλός κολυµβητής λόγω της καταγωγής µου από νησί. Ήρθε µετά από έξι µήνες. Όχι µόνο µε πέρασε στα εκατό µέτρα (µέχρι τα 15 ήµουν καλός, ακόµα είµαι…), αλλά µου λέει «θα γίνω και ναυαγοσώστης», και του λέω «πρόσεχε µην πνίξεις κανέναν άνθρωπο». Πράγµατι πήρε το πτυχίο του ναυαγοσώστη και µετά µε εκπαίδευσε κι εµένα και µου έδωσε και µένα πτυχίο. Μεταξύ άλλων έχω σώσει και τρία άτοµα. Άρα, ποτέ δεν είναι αργά.
ΥΓ Ο ήρωας µου ο Νίκος Μ. αποτελεί εξαίρεση. Αυτός γυµνάζεται επί συνεχούς βάσεως σε όλα… τα σπορ.