Σε προηγούµενα άρθρα µου έχω αναφερθεί στον όρο Τεχνητή Νοηµοσύνη (ΝΤ ή ΑΙ-Artificial intelligent) όπως συχνά αναφέρεται διεθνώς. Επειδή το θέµα είναι πολύ επίκαιρο και θα µας απασχολήσει όλους µας σε πολύ πιο έντονους ρυθµούς από ότι µας έχει ήδη, και όλος ο τύπος αναφέρει ότι το 2016 θα είναι ο καταλύτης για την ταχεία επιτάχυνση της ανάπτυξης και την υιοθέτηση της τεχνητής νοηµοσύνης (AI).
Σκοπός µου κι εµένα, σε αυτό το άρθρο, είναι να εξηγήσω όσο το δυνατόν µε πιο απλά λόγια τι είναι αυτή η τεχνητή νοηµοσύνη, όπως τουλάχιστον την έχω καταλάβει εγώ, µε απλά λόγια είναι το µυαλό µιας στοιχειωδώς σκεπτόµενης µηχανής ροµπότ.
Η τεχνητή νοηµοσύνη είναι ένας κλάδος της πληροφορικής που ασχολείται µε την σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστηµάτων που µιµούνται στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: µάθηση, προσαρµοστικότητα, εξαγωγή συµπερασµάτων, κατανόηση από συµφραζόµενα, επίλυση προβληµάτων κλπ.
Η τεχνητή νοηµοσύνη αποτελεί σηµείο τοµής µεταξύ πολλών επιστηµών, όπως της πληροφορικής, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της επιστήµης µηχανικών, µε στόχο τη σύνθεση ευφυούς συµπεριφοράς, µε στοιχεία συλλογιστικής, µάθησης και προσαρµογής στο περιβάλλον, ενώ συνήθως εφαρµόζεται σε µηχανές ή υπολογιστές ειδικής κατασκευής. ∆ιαιρείται στη συµβολική τεχνητή νοηµοσύνη, η οποία επιχειρεί να εξοµοιώσει την ανθρώπινη νοηµοσύνη αλγοριθµικά χρησιµοποιώντας σύµβολα και λογικούς κανόνες υψηλού επιπέδου και στην υπόσυµβολική τεχνητή νοηµοσύνη, η οποία προσπαθεί να αναπαράγει την ανθρώπινη ευφυΐα χρησιµοποιώντας στοιχειώδη αριθµητικά µοντέλα που συνθέτουν επαγωγικά νοήµονες συµπεριφορές µε τη διαδοχική αυτοοργάνωση απλούστερων δοµικών συστατικών («συµπεριφορική τεχνητή νοηµοσύνη»), προσοµοιώνουν πραγµατικές βιολογικές διαδικασίες όπως η εξέλιξη των ειδών και η λειτουργία του εγκεφάλου («υπολογιστική νοηµοσύνη») ή αποτελούν εφαρµογή στατιστικών µεθοδολογιών σε προβλήµατα AI.
Κατά το περιοδικό Times η επόµενη γενιά της τεχνητής νοηµοσύνης (AI) υπόσχεται να έχει αντίκτυπο τόσο µεγάλο όσο είχε / έχει η επανάσταση των κινητών ή η επανάσταση του διαδικτύου πριν από αυτήν.
Oι θετικές δυνατότητες που έχουµε µπροστά µας είναι απεριόριστες, αλλά φυσικά, για την AI να χρησιµοποιήσει το τεράστιο δυναµικό της θα απαιτήσει σωστή προσέγγιση και τεράστια χρησιµοποίηση κεφαλαίων στην έρευνα και στην τεχνολογία. Η AI έχει ήδη ξεσηκώσει τις ζωές µας. Μπορεί να ανιχνεύει τα πρότυπα που οι άνθρωποι δεν µπορούν ούτε να δουν ούτε να προβλέψουν, π.χ. οµιλητές της αγγλικής µπορεί να κάνουν τηλέφωνο ή βίντεοκλησεις προς ηχεία σε κινέζικη ή hindi. Άλλωστε το βλέπουµε από τις µεταφράσεις πλέον που γίνονται στο Google, οι οποίες χρησιµοποιούν AI και τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί τα µέγιστα.
Oι χρήσεις του AI είναι απεριόριστες και µε πρώτη στην παιδεία, στην ιατρική κ.λπ.
Η κινηµατογραφική επιστηµονική φαντασία από το 1920 µας έχει µάθει µε τα ανδροειδή, τα οποία σιγά σιγά εν µέρη θα γίνονται πιο εφάµιλλα µε τον άνθρωπο, συγκρίνοντάς µας µε αυτά έστω και στην ακραία νηπιώδη κατάσταση. Όπως προαναφέραµε οι θετικές ευκαιρίες που θα φέρει στη ζωή µας είναι ακόµα απροσδιόριστες.
Η AI ήδη φέρνει µια επανάσταση στη ζωή µας και θα φέρει και άλλα ακόµα που δεν µπορούµε να τα προβλέψουµε ή να τα σκεφτούµε, π.χ. η AI θα µπορούσε να ταξινοµήσει ολόκληρο το ιστορικό ενός ασθενούς σε µια στιγµή και να προσφέρει τις σχετικές πληροφορίες γρήγορα στους ιατρούς για να δώσουν τη σωστή φαρµακευτική αγωγή και θεραπεία και να επιτρέψει στην ιατρική οµάδα να λάβει γρήγορες και πιο σωστές αποφάσεις.
Όµως τα computer αν και µπορούν να µας βοηθούν δεν είναι σαν κι εµάς. Εµείς µπορούµε να κάνουµε αξιολόγηση κρίσεως, εµείς µπορούµε να σκεφτόµαστε ενδόµυχα και στην πραγµατικότητα να συγκρίνουµε µήλα µε πορτοκάλια. Τα στοιχεία και τις δυνατότητες που έχουν τα computer είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Επίσης, π.χ. θα είναι πολύ πιο χρήσιµο βοήθηµα στον επιχειρηµατία που θα του βγάζει αποτελέσµατα χρησιµοποιώντας και την ευφυία του όχι µόνο για απλά αριθµητικά δεδοµένα.
Σαν κοινωνία θα πρέπει να χρησιµοποιήσουµε αυτά τα δυναµικά εργαλεία που µας δίνει το AI µε κύριο γνώµονα το καλό όλων µας.
Το όνειρό µας πρέπει να είναι να δώσουµε περισσότερες ευκαιρίες στους ανθρώπους και ειδικά στους φτωχούς ανά τον κόσµο, διότι αυτά τα εργαλεία µπορούν περαιτέρω να µειώσουν τον µόχθο, να αυξήσουν την παραγωγικότητα ειδικά στις υποανάπτυκτες χώρες και να αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο ειδικά των λαών που είναι στην υπανάπτυξη, που ένα µεγάλο ακόµα ποσοστό ζει στη φτώχια παρ’ όλες τις ασύλληπτες προόδους της τεχνολογίας και τις επιστήµης.
Πολλές φορές έχει προβλεφθεί στο παρελθόν κάθε φορά που γινόταν µια σπουδαία ανακάλυψη ότι θα λυθεί το πρόβληµα του βιοπορισµού του κόσµου ή την εξάλειψη της επίπονης εργασίας, π.χ. µε την εφεύρεση της ραπτοµηχανής, της θεριστικής µηχανής, των χιλίων νέγρων εκεί στο Νότο της Αµερικής που επικρατούσε πολύ ο ρατσισµός, µου είπε ένας Αµερικάνος γέρος ότι µε τη χιλιάρα µου (εννοούσε θεριστική µηχανή που αντικαθιστούσε τους χίλιους νέγρους εργάτες του- πολύ ρατσιστικό) θα απαλλαγώ από τους νέγρους... αλλά δυστυχώς, ναι µεν η µηχανή πέτυχε και η παραγωγή έγινε πιο εύκολη και πολλαπλάσια, εντούτοις πολύ κόσµος δεν έχει το απαιτούµενα να ζήσει στον πλανήτη, παρ’ όλες και τις άλλες πάρα πολλές ανακαλύψεις που έχουν γίνει. Είναι µεγάλο θέµα µε πολλές παραµέτρους που όµως πρέπει να τις λύσουµε.
Ενδιαφέρουσες είναι οι προβλέψεις για το 2016 του Stuart Frankel και Kristian Hammond για την τεχνητή νοηµοσύνη 2016.
Αναφέρουν... ετοιµαστείτε να δουλέψετε µαζί µε τις µηχανές... εννοούν να δουλέψουµε και διανοητικά µαζί, γιατί πριν ούτως η αλλιώς δουλεύαµε µαζί µε τις µηχανές, όπως εγώ θυµάµαι όταν ήµουν φοιτητής δούλευα µαζί µε µια µηχανή που έφτιαχνε τούβλα... ήµουν στην ουρά της και στοίβαζα σε παλέτα τα τούβλα που παρήγαγε... το χειρότερο µεροκάµατο είναι να σε κυνηγάει η µηχανή...
Αναφέρουν ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για το µέλλον και πιστεύουν ότι έχουµε έρθει σε µια εντυπωσιακή νέα εποχή της τεχνικής καινοτοµίας γύρω από τη νοηµοσύνη.
Νέες ανακαλύψεις χρησιµοποιώντας την AI θα εκραγούν
Το 2015 ήταν µια πλατφόρµα απογειώσεως της AI και πολλές µεγάλες εταιρείες όπως η Google, Facebook, Amazon και Twitter έκαναν τεράστιες επενδύσεις στην τεχνητή νοηµοσύνη.
Το 2016 νέες ανακαλύψεις θα έρθουν στην αγορά µε νέες µεθόδους της χρήσεως της AI, οι οποίες θα δηµιουργήσουν νέα δεδοµένα και για τις µικρές επιχειρήσεις και για την εκκίνηση καινοτόµων επιχειρήσεων.
O εργαζόµενος θα εργάζεται χέρι µε χέρι µε τις έξυπνες µηχανές
Oι έξυπνες µηχανές θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και θα βοηθήσουν τους εργαζοµένους να είναι πιο παραγωγικοί χωρίς να τους αντικαταστήσουν.
Oι διαχειριστές των επιχειρήσεων θα έχουν περισσότερη διαφάνεια και διευκόλυνση στην κρίση τους µιας και τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεση τους δεν θα είναι απλοί αριθµοί αλλά και προτάσεις.
Η τεχνητή νοηµοσύνη θα αναµορφώσει εταιρείες επίσης εκτός πληροφορικής σε όλα τα κλιµάκια του επιχειρείν µέχρι και τις ατοµικές επιχειρήσεις.
Νοείται ότι το 2016 προβλέπεται ότι θα δαπανηθούν αρκετά ποσά σε εργαστήρια καινοτοµίας και τεχνολογιών µε βάση το AI, δηλαδή θα διευκολυνθεί περαιτέρω και το ερευνητικό έργο πάσης φύσεως.
Το 2016 θα είναι µια µεγάλη χρονιά για το AI το µεγάλο µέρος του έργου του θα είναι ο καταλύτης για την ταχεία επιτάχυνση της ανάπτυξης και υιοθέτησης του AI σε εν δυνάµει εφαρµογές. Επίσης το 2016 θα επιφέρει µια σηµαντική αλλαγή στην αντίληψη περί της τεχνητής νοηµοσύνης.
Θα πάψει να είναι ένα τροµακτικό, αφηρηµένο σύνολο εννοιών και θα γίνει καλύτερα κατανοητή και αποδεκτή η τεχνητή νοηµοσύνη (AI), καθώς περισσότεροι άνθρωποι, ευελπιστώ και µερικοί από τους αναγνώστες µας , να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες του AI για να αυξήσουµε αυτά που κάνουµε.
Σίγουρα θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους σε όλη την κλίµακα της κοινωνίας, γι’ αυτό όσο περισσότερο συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι τις δυνατότητες τόσο περισσότερο θα καλυτερεύσουµε τη ζωή µας, η οποία θα γίνει πιο παραγωγική και άνετη.