Στην εποχή που ζούμε το μεγαλύτερο μέλημά μας και ειδικά των νέων είναι πώς να επιτύχουν σε ένα τεράστιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επιδεινώθηκε τρομερά με την κρίση. Διάβασα ένα βιβλίο “Mafia Manager” , 3η έκδοση ΠΑΤΑΚΗ, και αναφέρει τις τακτικές του πώς να επιτυγχάνουμε στον κόσμο των επιχειρήσεων και γενικά στη ζωή, ακολουθώντας τους νόμους της μαφίας...
Ο «V ένας μαφιόζος Capo (=καπετάνιος, αρχηγός) , το όνομα και η γεωγραφική του θέση δεν αποκαλύπτονται. Αναλύει τη φιλοσοφία των μεγαλυτέρων καρτέλ της υφηλίου και εκθέτει τη θεωρία της ηγεσίας όπως εφαρμόζεται στην αυτοκρατορία της σιωπής “ ομερτά”.
Στα 54 χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας, που σε διαστήματα ήμουνα μάνατζερ δύο πολυεθνικών εταιριών και της δικής μου επιχείρησης, ( δεν το γράφω αυτό για να ευλογήσω τα γένια μου, το άρθρο θέλω να αρχίσω...), έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με τις τεχνικές του Μάνατζμεντ μιας και μου άρεσε πολύ. Θυμάμαι ένα από τα βιβλία, που μου έχει μείνει έντονα στη μνήμη, αυτό του Super Boss, όπου και ανέφερε κοινά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων όπως π.χ. ότι όλοι είχαν τη φήμη ως καινοτόμοι που πρωτοστάτησαν σε καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα ή υπηρεσίες και δημιούργησαν δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία. Όλους τους διέκριναν τα κοινά χαρακτηριστικά αυτοπεποίθησης, ανταγωνιστικότητας και ευφαντασίας. Έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν με ακεραιότητα και δεν φοβούνται να αφήσουν αυθεντικά τον εαυτό τους να αλλάξει.Όλοι έδιναν σημασία στην δημιουργικότητα, ευελιξία και άλλα.
Αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο και ειδικά ορισμένα από αυτά σχετίζονται με το “Super Boss” που ανέφερα παραπάνω χρησιμοποιούνται από την επιχειρηματικότητα και σε όλες τις φασεις της ζωής μας. Μιας και όλοι ειδικά οι νέοι ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά και να επιζήσουν στον σημερινό μας κόσμο που έχει κοινά σημεία με τη μαφία. Νομίζω οτι αξίζει να αναφερθώ σε ορισμένα. Ευελπιστώ να συμφωνείτε οι περισσότεροι. Νομίζω ότι από λίγο έως πολύ όλοι δουλεύουμε κάπου ή μανατζάρουμε την οικογένειά μας. Σίγουρα όμως δε θα συμφωνείτε με όλα, όπως και εγώ δεν συμφωνώ.
Το βιβλίο αυτό έχει αρκετή σχέση με μακιαβελισμό, τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις ακολουθεί η μαφία, που σαν έννοια εννοείται εκείνη η πολιτική θεωρία μιας κυβέρνησης, που ο ηγεμόνας μιας χώρας, εκτιμώντας τις περιστάσεις, μεταχειρίζεται οποιοδήποτε μέσο ηθικά ορθό ή μη, προκειμένου να προστατέψει το κράτος του. Στην ευρεία έννοια του, ο μακιαβελισμός προσέλαβε διαφορετικό αμοραλιστικό και δημώδες περιεχόμενο, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η άρση κάθε ηθικού φραγμού μηχανορραφίας και δολοπλοκίας για την επίτευξη προσωπικών και άλλων στόχων.
Τι σημαίνει «Μαφία»; Σημαίνει τιμή, εκδίκηση , αλληλεγγύη. Προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις «Mothers and Fathers Italian Association, ίσως αυτό τα λέει όλα. Δηλαδή ξεκίνησε από πατριωτική εθνικιστική οργάνωση και δεν άργησε να στραφεί προς τα εγκλήματα και το βάψιμο αίματος, πράγμα που το ζούμε και εμείς σήμερα με τις ακραίες οργανώσεις , «Αριστερά και Δεξιά» , που η αλαζονεία τους και το τυφλό πάθος για επικράτηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και το έγκλημα. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 1930 από τον Τζόννυ Τόρριο. Εκείνος έφερε τον Αλ Καπόνε στο Σικάγο.
Ο «V» στο βιβλίο του αναφέρει: Ειδικευόμαστε στην προστασία, στην επίλυση διαφορών,στη διατήρηση της τάξης στις αγορές,ιδιαίτερα σ’εκείνες τις συναλλαγές όπου το κράτος προσπαθεί να παρέμβει. Σε διεθνές επίπεδο , προς το παρόν, παραμένουμε ισχυροί στη Σικελία και επεκτείνουμε την αποστολή μας στη Ρωσία, ενθαρρύνοντας τη λογική στις εμπορικές συναλλαγές. Αυτή είναι η Υπόθεσή μας. Δυστυχώς ο νόμος θεωρεί συχνά τις δραστηριότητές μας έκνομες-παράνομες δηλαδή.
Όσο για τη δική σας Υπόθεση – τον νόμιμο επειχειρηματικό κόσμο - , δεν διαφέρει από τη δική μας Υπόθεση, εκτός από μια λεπτομέρεια: στη δική μας Υπόθεση συνταξιοδοτείσαι μόνο όταν τα «κακαρώσεις». Οι βασικές αρχές είναι ίδιες. Προφανώς, πρέπει να βρείς πρώτα μια θέση στον κόσμο, από την οποία θα αρχίσεις να σκαρφαλώνεις: μια δουλειά, τη σωστή δουλειά όμως. Για να εξασφαλίσεις αυτή τη δουλειά, πρέπει να επιστρατεύσεις όλα σου τα ατού: μόρφωση, εμπειρία, δεξιότητες, προσωπικότητα, διασυνδέσεις. Απαρίθμισέ τα σ’ένα γλαφυρό βιογραφικό σημείωμα, υπογραμμίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα των προηγούμενων συνεργασιών σου, καθώς και τη δύναμη του χαρακτήρα σου: αυτά αποδεικνύονται βεβαίως από βραβεία, τιμητικές διακρίσεις , συμμετοχή σε ιδρύματα, εξωεπαγγελματικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Μπορείς να βάλεις και λίγες σάλτσες.
Κράτα για τον εαυτό σου και μόνο για τον εαυτό σου τις αδυναμίες σου. Προετοιμάσου ώστε να τις μετατρέψεις σε αρετές σε περίπτωση που γίνονται φανερές σε κάποια συνέντευξη. Κι όταν είσαι μόνος, δούλευε για να απαλλαγείς από αυτές. (Στην Υπόθεσή μας βοηθάμε συχνά τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τα ελαττώματα τους καθαρίζοντάς τους μια και καλή)...
Μάθε ό,τι μπορείς για τον εργοδότη που ίσως σε προσλάβει. Χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση με οποιαδήποτε ευκαιρία: στην αλληλογραφία σας, στις τηλεφωνικές σας συνδιαλέξεις, στις τετ α τετ συνεντεύξεις. Και κάπου στο τέλος, πρόσθεσε πάντα ένα υστερόγραφο με ωραία καλλιγραφικά γράμματα, μαζί με την ιδιόχειρη υπογραφή σου.
Οι κανόνες του αρχάριου είναι απλοί τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στη Μαφία: Κράτα το στόμα σου κλειστό, τα μάτια ανοιχτά, τα νώτα σου καλυμμένα και κάνε ό,τι σου λένε. Φυσικά, όπως σε κάθε επιχείρηση, οι αρχάριοι καλούνται να γλείφουν τους ανωτέρους τους – δηλαδή, όπως είπε κάποιος σε μια διαφορετική περίσταση, πρέπει να έχεις τα ήθη μιας πόρνης και τους τρόπους μιας μπαλαρίνας – αλλά , καθώς περνάει ο καιρός και εσύ προκόβεις, όλο και σπανιότερα θα σου ζητάνε γλείψιμο. Στο τέλος θα γίνεις και εσύ αντικείμενο του γλειψίματος, πράγμα που υποτίθεται πως είναι ο στόχος σου – ο στόχος όλων μας εδώ που τα λέμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Όσο είσαι νέος, μορφώσου παρατηρώντας τον έξω κόσμο, μαθαίνοντας πώς είναι και πως αντιδρούν οι αληθινοί άνθρωποι. Θυμήσου: κράτα τα μάτια ανοιχτά, το στόμα κλειστό. Διαμόρφωσε τον εαυτό σου, μάθε τα εργαλεία. Ελαχιστοποίησε όσο μπορείς τις ατέλειες που μπορεί να μπούν εμπόδιο. Αυτό χρειάζεται σκληρή προσπάθεια στην αρχή, αργότερα όμως γίνεται ευκολότερο.
Προτού μάθεις να διατάζεις, πρέπει να μάθεις να υπακούς. Στις συσκέψεις με το αφεντικό, μίλα μόνον όταν σου απευθύνει το λόγο και απάντησε σε ότι σε ρωτάει – τίποτα περισσότερο. Κράτα τη σιωπή σου. Αν σου ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για ένα θέμα, να τις δώσεις μόνον αν είσαι όντως ενημερωμένος. Το αφεντικό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον σου και πρέπει να του δείξεις ότι το αναγνωρίζεις και ότι νιώθεις ευγνωμοσύνη. Πρέπει λοιπόν να δείχνεις σεβασμό. Αν ο Capo στον οποίο δίνεις λογαριασμό είναι καραγκιόζης (buffone) , κάνε πως δεν καταλαβαίνεις. Θα αποκαλυφθεί μoναχός του. Μπορεί να μην έχει πάντα δίκιο, είναι όμως το αφεντικό σου. Και ποτέ μην μπλέκεις το σεξ με τη δουλειά. Αν ο άνθρωπος που σου δίνει εντολές είναι ικανός, ακολούθησέ τον, στήριξέ τον, δέξου την προστασία, τη βοήθεια, τη χρηματοδότηση, την παρέα του και – επαναλαμβάνω- άσε ήσυχες τις γυναίκες του : σύζυγο, ερωμένη, κόρες, ανηψιές, ξαδέρφες, υπηρέτριες, πόρνες, γραμματείς και τα λοιπά. Πάντως, υπάρχει περίπτωση να είσαι τυχερός και να παντρευτείς την κόρη του ή μια στενή συγγενή του Capo – εφόσον βεβαίως έχεις εξασφαλίσει την άδειά του, την οποία έχεις επαληθεύσει ξανά και ξανά.
Για να επιζήσεις, κάνε υπομονή – βλεπε, άκου , μη λες πολλά- και για να κερδίσεις, πρέπει πρώτα να επιζήσεις (υπομονετικά), να καταστρώσεις τα σχέδιά σου και να χτυπήσεις ξαφνικά και γρήγορα.
Στο μεταξύ, γίνε φίλος με όλους, άντρες και γυναίκες, κλητήρες και μέλη κάθε ηλικίας που υπάρχει στο γραφείο, χωρίς όμως να προσχωρήσεις. Μην πιάνεις μακροχρόνιες στενές φιλές με συναδέλφους αλλά να είσαι εγκάρδιος με όλους. Μην ντύνεσαι με τρόπο που να διαφέρει ριζικά από εκείνον των συναδέλφων σου, μη φέρεσαι ποτέ εκκεντρικά και προπάντων μη διηγείσαι ιστορίες από την άγρια και τρελή προσωπική σου ζωή εκτός γραφείου. Με άλλα λόγια, μην ξεχωρίζεις από το μέσο όρο, προσαρμόσου σ’αυτόν. Μην ανακατεύεσαι σε διαμάχες εντός γραφείου χωρίς πρώτα να αναρωτηθείς τι έχεις να κερδίσεις. Κι αμέσως μετά τι έχουν να κερδίσουν οι άλλοι. Φρόντισε να δώσεις ικανοποιητικές (για σένα) απαντήσεις σ’αυτά τα ερωτήματα.
Κάνε δουλειές με ξένους λες και είναι αδέρφια σου. Κάνε δουλειές με τ'αδέρφια σου σαν να είναι ξένοι.
Μην ανακατεύεσαι στις δουλειές των άλλων , αλλά έχε τα μάτια σου ανοιχτά στις επιτυχημένες δουλειές των άλλων.
Άν ο γείτονάς σου ξυπνάει νωρίς, πρέπει να ξυπνάς νωρίτερα.
Η τάση στις δικές μας μπίζνες – όπως σε κάθε σύγχρονη επιχείρηση καινοτόμων και οραματικών – είναι η συγχώνευση ή η εξαφορά άλλων επιτυχημένων επιχειρήσεων. Συχνά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από σκληρό αγώνα μεταξύ των ανταγωνιστών. Έχεις ακούσει περί επιθετικής εξαγοράς; Εμείς υπήρξαμε οι πρωτοπόροι. Στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς, οι μεγαλοκλέφτες κυνηγάνε τους μικροκλέφτες.
Όλα τα προβλήματα λύνονται από μόνα τους -αρκεί να περιμένει κανείς. Συχνά όμως – ιδιαίτερα στα μείζοντα προβλήματα – η αυτόματη λύση είναι ακαθόριστη και αργεί πολύ γι’αυτό ίσως χρειαστεί να παρέμβεις για να ελέγξεις την κατάσταση.Για τα μείζοντα προβλήματα, φαντάσου το χειρότερο δυνατό σενάριο...Άν το αντέχεις, προχώρα – προχώρα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρακάμψεις το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να ψεύδεται, αλλά φρόντισε να μην ψεύδεσαι στον εαυτό σου. Καθώς οργανώνεις τις κινήσεις και τους χειρισμούς σου, μην απορροφηθείς τόσο ώστε να πιστεύεις οτι κάνεις το καλό. Πρέπει να έχεις συναίσθηση οτι τα σκατά είναι σκατά και δεν τρώγονται.
Ποιο ήταν το κλειδί της μαεστρίας τους στο μάνατζμεντ , της ιδιοφυϊας τους στην οργάνωση των επιχειρήσεων; Ένα και μόνο ένα: οι δικοί τους άνθρωποι τους φοβούνται όσο και οι αντίπαλοί τους. Όλα τα εγχειρίδια περί μάνατζμεντ επαναλαμβάνουν οτι το κλειδί για το μάνατζμεντ είναι ο “σεβασμός”. Ο σεβασμός λύνει προβλήματα. Από μια άποψη ισχύει – ο φόβος είναι η υψηλότερη μορφή σεβασμού.
Να δουλεύεις έξυπνα, όχι μέρα νύχτα. Βάλε άλλους να δουλεύουν για σένα. Μη χάνεις χρόνο σε κοινωνικές συναναστροφές άνευ ενδιαφέροντος, όπου η παρέα παίζει χαρτιά, καυχιέται για γκόμενες και σχολιάζει τα αποτελέσματα του ιπποδρόμου. Όλα αυτά έχουν τη θέση τους και την ώρα τους – η ευγένεια απαιτεί να χαζολογάς με συναδέλφους και τους κολλητούς σου , αλλά όχι διαρκώς και μέρα νύχτα. Διάλεξε την ώρα της ημέρας ή της νυχτας όπου η ενέργειά σου βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και κάνε τότε τις δουλειές σου. Συναντάμε συνεταίρους, αιτούντες, επισκέπτες μόνο την ώρα όπου η ενέργειά μας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να επενδύσεις στην επιχείρησή σου είναι ο χρόνος σου. Για να προγραμματίζεις, να σχεδιάζεις και να χρησιμοποιείς το χρόνο σου αποτελεσματικά, μάθε τα όριά σου, το πεδίο σου και τους στόχους σου. Εξέτασε τα εμπόδια και τις ευκαιρίες, ύστερα σκάρωσε τη στρατηγική σου.
Στη δουλειά μας, ειδικά αν είμαστε χαμηλά στην ιεραρχία, δουλεύουμε επί 24ώρου βάσεως. Το τηλέφωνο μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας και να κληθούμε σε δουλειά. Ακομα και αν πρόκειται για αργία ή μέρα διακοπών, η δουλειά έρχεται πρώτη. Άν έχουμε και κάποια δική μας, παράλληλη δραστηριότητα , αυτή έρχεται δεύτερη. Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίζει αυτές τις δύο: ούτε σύζυγος , ούτε ερωμένη.
Ο άνθρωπος με γερό ένστικτο – που ξέρει δηλαδή ποιά είναι η σωστή κίνηση την κάταλληλη στιγμή- θα πάει μπροστά σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Όταν το ένστικτό σου σε προδώσει σε μια σημαντική κίνηση , οι επιπτώσεις θα είναι θάνατος ή φυλακή. ( Σημείωσε οτι αυτά είναι οι μόνιμοι κίνδυνοι στη δουλειά μας. Αλλά ίσως στη δική σας δουλειά το τίμημα να μην είναι απαραιτήτως το χώμα και η φυλακή).
Οι φίλοι δεν είναι ποτέ τόσο σημαντικοί όσο τα μέλη της οικογένειας. Μην συγχέεις τη φιλία με τους δεσμούς αίματος . Φίλους μπορείς να αγοράσεις με διάφορους χρηματικούς τρόπους. Η οικογένεια είναι για πάντα, μέχρι το πικρό τέλος, στα δύσκολα και στα εύκολα, στις εποχές των ισχνών αγελάδων. Εξαιρέσεις υπάρχουν. Αλλά πρόκειται για πρόβλημα εγγενές: κάθε οικογένεια έχει χαζούς, ηλίθιους, ζώα, πνευματικά καθυστερημένους, μπεκρήδες, πρεζάκια και προδότες. Είναι αναπόφευκτο. Αλλά αποκαλύπτονται νωρίς- για αυτό πάρε τα μέτρα σου. Καλύτερα να τους λυπάσαι και να τους χειραγωγείς παρά να τους τιμωρείς θεαματικά.Τους αληθινούς σου φίλους θα τους μάθεις αφου τους δοκιμάσεις. Μέχρι τότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Όσο τα πράγματα σου πάνε καλά , δεν μπορείς να τους τεστάρεις.
Ο κόσμος ανήκει στους υπομονετικούς. Σκέψου πολύ, μίλα λίγο, γράφε ελάχιστα. Η βιασύνη είναι συγγενής της αποτυχίας. Η ανάγκη καταρρίπτει όλους τους νόμους. Ο καπάτσος αξιωματικός κάνει κάπου κάπου μια αγγαρεία και φροντίζει να το μάθουν οι φαντάροι.Μην πας γυρεύοντας για μπελάδες . Ασε τους μπελάδες να σε γυρέψουν.
Είναι αυτονόητο: δεν προσλαμβάνουμε άτομα του αντιθέτου φύλου προσδοκώντας μελλοντικές ερωτικές ανταμοιβές. Εκτός αν είναι να περιοριστείς στο κοίταγμα (φάτε μάτια ψάρια)... Αλλά ποιός από μας περιορίζεται στο κοίταγμα...;
Να δίνεις προαγωγή μόνο στους ικανούς (κάπου κάπου, όπως είπαμε υπάρχει χώρος και για έναν βλάκα). Θα διαλέξεις τους ικανούς δοκιμάζοντάς τους. Πρέπει να περάσουν τα τέστ ένα ένα , από το ευκολότερο μέχρι και το δυσκολότερο. Αφού διαπιστώσεις την επαρκεία μερικών επίλεκτων ανάθεσέ τους όλο και δυσκολότερα καθήκοντα - Οπωδήποτε όμως καθήκοντα που να μπορούν να φέρουν σε πέρας – και ύστερα επαίνεσε την επιτυχία τους, όπως κάνουμε συνήθως στα παιδιά για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Όσο δυσκολότερες είναι οι αποστολές τόσο μεγαλύτερες πρέπει αν είναι οι ανταμοιβές. Και πάει λέγοντας.
Η γραμματέας σου πρέπει να είναι πιο αξιόπιστη από τη σύζυγό σου. Ξέρει όσα και εσύ για τις επιχειρήσεις σου – με εξαίρεση τα μακρόπνοα σχέδια (στην πλήρη τους μορφή) τα οποία δεν εκμυστηρεύεσαι σε κανενα. Η γραμματέας σου ξέρει καλύτερα από σένα -και με περισσότερες λεπτομέρειες – μερικές πλευρές της δουλειάς. Επι προσθέτως, βρίσκεται κοντά στις πηγές τους αξιόπιστου κουτσομπολιού του γραφείου και στις μηχανορραφίες που εκτυλίσσονται στους διαδρόμους . Έτσι είναι, με τη σειρά της , μια καλή και ακριβής πηγή πληροφοριών για σένα. Συμφέρει λοιπόν να είναι ευχαριστημένη. Η εχθρότητά της είναι το τελευταίο πράγμα που ήθελες να σου συμβεί. Μιας και το κατάλαβες, πρέπει να της δώσεις έναν ωραίο τίτλο – και τις ευθύνες και το κύρος που αντιστοιχούν στον τίτλο, μαζί με έναν καλό μισθό. Οι ερωτικές εμπλοκές μαζί της απαγορεύονται αυστηρά. Εξυπακούεται αυτό.
Μόνο ένα άτομο στην οργάνωσή σου πρέπει να είναι απολύτως τίμιο, απολύτως προσιτό , απολύτως καθαρό και αδιάφθορο: το άτομο που έχει επιφορτιστεί να κρατάει τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας (και τα δικά σου προσωπικά κιτάπια). Πλήρωνέ τον καλά, αντάμειβέ τον όσο συχνότερα μπορείς – αν όχι με λεφτά, τουλάχιστον με επαίνους.
Οι επαγγελματικοί τίτλοι χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως ευφημισμοί για αναπόφευκτες ταπεινωτικές και άχαρες δουλειές που πρέπει να γίνουν. ( Ο εργάτης των υπονόμων ονομάζεται “μηχανικός υγιεινής”.) Ο τίτλος χρυσώνει το χάπι που πρέπει να καταπιείς όταν κάνεις τέτοιες δουλειές. Όλοι οι άνθρωποι εργάζονται με βάση το συμφέρον τους. Και οι περισσότεροι πιστεύουν οτι ξέρουν ποιο είναι το συμφέρον τους ( Πολλές φορές κάνουν λάθος αλλά ποτέ δεν αμφιβάλλουν). Η δική σου δουλειά είναι να τους κάνεις να ταυτίσουν το συμφέρον τους με το δικό σου. Αυτό το καταφέρνεις τιμωρώντας τους όταν αποτυγχάνουν και ανταμείβοντάς τους όταν επιτυγχάνουν.
Αυτό που μετράει είναι η επίτευξη των στόχων σου. Αυτό που μετράει για τους υπαλλήλους είναι το άν κάνουν σωστά τη δουλειά που τους ανέθεσες. Μην αφήνεις τους υφισταμένους σου να χαλαρώνουν. Μην χαλαρώνεις ούτε εσυ.
Συχνότατα οι γυναίκες – όταν είναι υφιστάμενες- αρέσκονται στη σκληρότητα περισσότερο απ'όσο οι άνδρες συνάδελφοί τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την καλοσύνη αδυναμία. Για αυτό προτιμούν εντολές διατυπωμένες με ευθύ και αυταρχικό τόνο. Σέβονται την ισχύ . Οι γυναίκες τη σέβονται. (Παλιά έλεγαν οτι τους αρέσει και το ξύλο...)
Να είσαι ειλικρινής με το προσωπικό- όσο γίνεται. Πές τους την αλήθεια για τα σχέδιά σου – ή τουλάχιστον το μέρος εκείνο που θεωρείς απαραίτητο για να κάνουν τη δουλειά . Αλλιώς μην λές τίποτα.
Αν υπάρχει μια ομάδα στο προσωπικό που εμφανίζει σταθερά υψηλή παραγωγικότητα , που επιτυγχάνει τους στόχους σου, προς θεού μην την πειράζεις. Η μαγεία τέτοιων συνδυασμών χάνεται, δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου. Όταν καβαλάς ένα γρήγορο, νεαρό άλογο, μην ξεπεζεύεις. Ίππευσέ το όσο αντέχει.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις άλλαζε διαρκώς πόστο στους υφισταμένους σου. Αν δεν το κάνεις αυτό, τα άτομα θα αράξουν και θα βαλθούν να ροκανίζουν τον προυπολογισμό ψευτοδουλεύοντας.
Επομένως, να αναθέτεις μια δουλειά σε ένα και μοναδικό άτομο . Να του εξηγείς τον στόχο και να του δίνεις όλη την εξουσία και τα μέσα που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την αποστολή του.
Αύξηση της παραγωγικότητας δεν σημαίνει αναγκαστικά να δουλεύεις εντατικότερα και περισσότερες ώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 50% των εργατοωρών πάνε χαμένες. Με άλλα λόγια , οι υπάλληλοί σου χαζολογάνε, ματαιοπονούν , ρεμβάζουν, κωλυσιεργούν τη μισή από κάθε εργάσιμη ώρα.
Αλλά θυμήσου οτι ούτε οι μηχανές δεν ανταποδίδουν 100%. Μην περιμένεις από τους ανθρώπους να δουλεύουν σαν μηχανές.
Μην ενθαρρύνεις τις υπερωρίες. Πες στους υπαλλήλους σου οτι ο καλυτερος τρόπος να σε εντυπωσιάσουν είναι να τελειώνουν τη δουλειά τους στον καθορισμένο χρόνο και μετά να γυρίσουν σπίτι τους να ξεκουραστούν.
Μη σχηματίζεις ποτέ γνώμη για άλλους από όσα ακούς για αυτούς. Υπομονή ενός λεπτού μπορεί να σημαίνει ηρεμία για δέκα χρόνια.
Μέχρι να τους ζητήσεις βοήθεια, όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί.
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου: μερικοί άνθρωποι θα παραμείνουν αχαρτογράφητοι ότι κι αν κάνεις. Ένας ερωτευμένος χάνει την υπερηφάνειά του και τη λογική του. Η γνώση αυτή θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς φίλους και εχθρούς.
Για να κερδίσεις τον πόλεμο, πρέπει να αποκτήσεις τον έλεγχο. Να θέσεις στόχους για την επιχείρησή σου, να οργανώσεις την ιεραρχία, την πολιτική , τους ελέγχους, τις αναθέσεις έργου. Επίσης , πρέπει να ανταμείβεις τις αποδόσεις, να κάνεις προσαρμογές και να προχωρείς στην πράξη. Κοντολογίς, κάνε κουμάντο.
Να παρατείνεις τις διαπραγματεύσεις όσο χρειάζεται για να κερδίσεις αυτό που θέλεις. Ο αντίπαλός σου ίσως κουραστεί και προθυμοποιηθεί να κάνει υποχωρήσεις. Να είσαι υπομονετικός.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ανεφέρω τους διάφορους μεθόδους απολύσεως. Π.χ. προειδοποίησε αυτόν που θέλεις να απολύσεις με διάφορους τρόπους. Δώστου χρόνο να το συνειδητοποιήσει. Μετακίνησέ τον σε άλλες θέσεις. Άν από αυτά τίποτα δε γίνεται, χρησιμοποιήστε την ταπείνωση… κ.α.