Υγιεινή διατροφή Όταν ήµουν στην Αµερική το 1960 είχα προβλήµατα µε το στοµάχι µου και πήγα σε µια ειδική κλινική όπου οι γιατροί µου συνέστησαν υγιεινή διατροφή.
Μου έδωσαν δε µια πυραµίδα τροφίµων που είχε αναπτυχθεί από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ µε σκοπό να χρησιµοποιηθεί σαν οπτικό εργαλείο για την υγιεινή διατροφή. Μετά από τόσα χρόνια, σαν ένα αυτοκίνητο µεταχειρισµένο που χρειάζεται συντήρηση, το ξανακοίταξα και είδα ότι δεν είχε µεγάλες αποκλίσεις. Αυτό µε βοήθησε πολύ στη διατροφή µου και πιστεύω ότι επηρέασα και άλλους ανθρώπους (π.χ. στα γραφεία µας το µεσηµέρι µαγειρεύουµε, τρεις φορές τη βδοµάδα, όσπρια και ζυµαρικά χωρίς κρέας και λίπη έχοντας πάντα στο νου µας την Πυραµίδα).
Η κορυφή αυτής της διατροφικής πυραµίδας υποδεικνύει τροφές που πρέπει να τρώµε σε πολύ λίγες ποσότητες. Η βάση τροφές που πρέπει να τρώµε πολύ συχνότερα - δηλ. σε διάστηµα 15 ηµερών πρέπει ποσοστιαία να τρώµε: 40%: Ψωµί, δηµητριακά, ρύζι, ζυµαρικά και όσπρια 15%: Φρούτα 15%: Λαχανικά 14%: Γάλα, γιαούρτι, τυρί 13%: Ξηρούς καρπούς, ψάρια, αυγά, κρέας, πουλερικά 3%: Λίπη
Πρόσφατα στην προσπάθεια καλοσυντήρησης «του παλιού αυτοκινήτου µου» διάβασα ένα πολυσέλιδο βιβλίο -κάπου επτακόσιες σελίδεςτου Παύλου Κουµεντάκη (Υγεία για όλους και σωστή ∆ιατροφή - εκδόσεις κουκίδα) και στη συνέχεια κάνα δύο ακόµα παρόµοια. Κοίταξα και στον "µπάρµπα google" κράτησα ορισµένες σηµειώσεις που θεωρώ χρήσιµες και τις µεταφέρω το δυνατόν πιο επιγραµµατικά. Συγκαταλέγοµαι και εγώ σε αυτούς τους δηµοσιογράφους που ως επί το πλείστον είναι άσχετοι µε το θέµα.
Το έχω διαπιστώσει διαβάζοντας τεχνικά θέµατα. Το ίδιο θα λένε και για µένα οι ειδικοί διαιτολόγοι, ας µε συγχωρήσουν, εγώ «∆άνειος» είµαι. Η επιστήµη σήµερα είναι χάος µιας και η ανθρώπινη γνώση ενώ πριν έκανε αιώνες να διπλασιαστεί τώρα νοµίζω είναι θέµα εβδοµάδων. Ό,τι ισχύει σήµερα µεταβάλλεται αλλά οι βασικές αρχές παραµένουν.
∆ιατροφή Είναι ένα θέµα διαχρονικό, περίπλοκο αλλά και επίκαιρο. Oι Αρχαίοι Έλληνες δεν προχώρησαν καµια επιστήµη τόσο καλά όσο τη δενδροκοµία. Ό,τι καρπούς αποκτούσαν στα ταξίδια τους, τους έφερναν στην πατρίδα και τους καλυτέρευαν. Όπως τα ασιατικά δαµάσκηνα και τα ροδάκινα. Καλλιεργούσαν κυδώνια µέσα σε µήτρες και τους έδινα σχήµα ανθρώπινου προσώπου. Μπόλιαζαν µε µηλιά την κιτριά και όλο τον χρόνο κάρπιζε. Κέντρωναν κερασιές µε µαύρο κλίµα και πετύχαιναν ένα είδος σταφυλιού την άνοιξη. Η διατροφική οικολογική ιατρική είναι κλάδος της βιολογικής επιστήµης, είναι επιστήµη της διατήρησης της υγείας και ξεκίνησε στην εµβρυακή της µορφή στην Αρχαία Ελλάδα µε τον Ιπποκράτη και τους άλλους Έλληνες ιατροφιλόσοφους και τα Ασκληπιεία.
Σωστή ∆ιατροφή για Καλή Υγεία, Πρόληψη της Αρρώστιας και Ανάκτηση της Υγείας
Όλες οι θερµίδες (ενέργεια) προέρχονται από τρία θρεπτικά στοιχεία • Πρωτεΐνες • Υδατάνθρακες • Λίπη
Τα υπόλοιπα στοιχεία παράγονται από τους µη θερµιδικούς παράγοντες της τροφής που είναι οι βιταµίνες, τα µέταλλα, οι ίνες και οι φωτοφυτοχηµικές ουσίες. Τα θρεπτικά µη θερµικά στοιχεία είναι ζωτικός σηµαντικά για την υγεία.
∆υστυχώς οι νέες γενιές των Fast Food µαθαίνουν από µικρά παιδιά να καταναλώνουν συχνά κρέατα, κοτόπουλα, πίτσες, µακαρονάδες µε τυρί και κιµά, σουβλάκια, ρύζι γυαλισµένο, κορνφλέικς, τηγανιτές πατάτες, άσπρο ψωµί, λαδερά µε καµένο λάδι, γλυκίσµατα, παγωτά, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτες, µπισκότα, κρουασάν, µπύρες, καφέ κ.λ.π.
Oι τροφές αυτές βάζουν τα θεµέλια για αρρώστιες που θα εµφανιστούν συνήθως από τη µέση ηλικία και µετά.
∆έκα βασικά βήµατα για εξασφάλιση καλής υγείας • Ελαττώστε τις ανθυγιεινές τροφές. • Τρώτε υγιεινά. • Τρώτε λιτά και χωρίς βιασύνη. • Κόψτε & ελαττώστε τις κακές συνήθειες: κάπνισµα, οινοπνευµατώδη. • Ασκηθείτε καθηµερινά. • Ανάπαυση και ύπνος. • Χαλαρώστε • ΓΕΛΑΤΕ • Καλλιεργείστε την κοινωνικότητα, και • ∆ράστε µε σύνεση, όχι βιαστικά. • Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας - Γενικές ιδέες & Πρακτικές • Ελάττωση ζωικών προϊόντων (κρέατα, αυγά, γαλακτοκοµικά, κοτόπουλα κ.λ.π.). • Άντληση των φρέσκων φρούτων και λαχανι κών (ωµά και ατµόβραστα). • Άντληση σύνθετων φυσικών υδατανθράκων • Μειώστε τις πρωτεΐνες.
Το καλύτερο σύστηµα είναι να καταναλώνουµε µια µεγάλη ποσότητα -όσο απαιτεί η πείνα µαςφρέσκα, φυτικά, ανεπεξέργαστες τροφές καθηµερινά και να συµπληρώνουµε µε µικρή ή µέτρια ποσότητα πρωτεΐνης.
Από τις ζωικές το ψάρι είναι το καλύτερο εξαιτίας κυρίως των Ωµέγα 3 λιπαρών οξέων που περιέχει. Oι φυτικές πρωτεΐνες είναι πολύ σηµαντικές (οι ξηροί καρποί, τα φρεσκοσπασµένα αµύγδαλα και καρύδια, ο ηλιόσπορος, ο κολοκυθόσπορος, το σουσάµι, το κουκουνάρι κ.α.).
Το κυρίως υγιεινό πιάτο περιέχει • Φρέσκα και αµυλώδη λαχανικά: Αγκινάρες, φασολάκια, µελιτζάνες, µπάµιες, µπρόκολα, γλυκά ραδίκια, σπανάκι, κόκκινο ή άσπρο λάχανο, κουνουπίδι, ραπανάκια, ντοµάτες, κολοκύθια, µαρούλια, αρακάς κ.α. • Φρέσκα φρούτα: Μήλα, βερίκοκα, αβοκάντο, πορτοκάλια, µπανάνες, ροδάκινα, λωτοί, ανανάς, καρπούζι, πεπόνι, αχλάδια, σταφύλια, φράουλες σύκα κ.α. (Τουλάχιστον τρία φρούτα την ηµέρα. Π.χ: 1 µήλο, 1 ακτινίδιο, 1 µπανάνα). • Όσπρια: Τα όσπρια έχουν σηµαντικές ποσότητες πρωτεΐνηςκαι υδρογονανθράκων. Τα φασόλια και τα ρεβίθια, πρέπει να µουσκεύονται αποβραδίς - εκτός από τις φακές. • Ωµοί-ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι: είναι συµπυκνωµένες τροφές, πηγές πρωτεϊνών ασβεστίου και σιδήρου. Πρέπει να συνδυάζονται µε τα γεύµατα για εύκολη χώνευση. • Τρώτε αµύγδαλα & καρύδια φρεσκοσπασµένα, φιστίκια Αιγίνης, φουντούκια, κάσιους, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους κ.α. Προσοχή στις θερµίδες. Μια χούφτα (100 γραµ.) κατά µέσο όρο από αυτά έχουν 600 θερµίδες, όχι παραπάνω από 5-6 καρύδια ή 15-20 αµύγδαλα την ηµέρα και όχι όλη την εβδοµάδα. • Αµυλώδη Λαχανικά Πολλές ποικιλίες πατάτας γλυκοπατάτες, διάφορες ποικιλίες σκληρής κολοκύθας, µαγειρευµένα στον ατµό ή ψηµένα στον φούρνο. • Ξερά Φρούτα Βερίκοκα, σύκα, δαµάσκηνα, σταφίδες, χουρµάδες αν είναι δυνατόν βιολογικά. • Μυρωδικά Βασιλικό, άνηθο, µαϊντανό, σκόρδο, ρίγανη, θυµάρι, δεντρολίβανο, πετιµέζι, µάραθο. • ∆ηµητριακά πλήρη Το βασικό είναι το σκούρο ακατέργαστο ψωµί. Σπουδαίο είναι το πλήρες σκούρο ψωµί ολικής άλεσης. • Πόσο Νερό να Πίνετε. Όσο χρειάζεστε. ∆εν είναι ανάγκη να πίνετε παραπάνω από 2-3 ποτήρια. Το πολύ νερό κουράζει και προκαλεί ένταση στα νεφρά. Άλλωστε, οι τροφές περιέχουν αρκετό νερό. • Τρώτε σιγά Η βιασύνη οδηγεί στην πολυφαγία. Μια σειρά από λειτουργίες γίνονται σε 20-30 λεπτά στο στοµάχι µας: Απελευθερώνεται ινσουλίνη η οποία βοηθά την ρύθµιση του σακχάρου του αίµατος. Στην συνέχεια απελευθερώνεται µια ορµόνη από το πάγκρεας η οποία εξισορροπεί την ινσουλίνη. Μετά υπάρχει απελευθέρωση ενός νευροµεταβιβαστή που λέγετε σεροτονίνη ουσία που έχει σχέση µε το άγχος και την κατάθλιψη. Το σώµα περνάει αυτή την διαδικασία των τριών ενεργειών µέσα σε 20-30 λεπτά, έτσι αν τρώµε βιαστικά ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να ειδοποιηθεί ότι χορτάσαµε. • Σαλάτα Πρέπει να τρώµε καθηµερινά µια µεγάλη σαλάτα. Το µαρούλι συνιστάτε και είναι το µισό της σαλάτας, µε συνδυασµό ντοµάτας, πιπεριάς, λάχανου (κόκκινο ή άσπρο), µπρόκολο, καρότα κ.α. µαζί µε µια κουταλιά ελαιόλαδο κατά προτίµηση ψυχράς έκθλιψης.
Σαν «µάγειρας» προτείνω και υγιεινή µαγειρική: • Όχι αλουµινένια σκεύη • Όχι ζεστά σε πλαστικά σκεύη • Απαγορεύεται τηγάνισµα & τσιγάρισµα • Μη µουσκεύετε τα λαχανικά στο νερό, να τα πλένετε και να τα χρησιµοποιείτε αµέσως, χάνουν βιταµίνες αν µείνουν στο νερό. • Μαγειρέψτε τα λαχανικά όσο πιο λίγο ή να τα βάλετε στον ατµό. • Χρησιµοποιήστε το δυνατόν λιγότερο νερό. • ∆ιατηρείστε την χύτρα ή την κατσαρόλα καλά κλεισµένη ανοίγοντας όσο το δυνατό λιγότερο το καπάκι. • Υπερβολικά µαγειρεµένες τροφές είναι λάθος διότι η φωτιά καταστρέφει πλήθος ενζύµων, βιταµίνες και οργανικά άλατα. Τα καρότα, παντζάρια, κολοκυθάκια, πατάτες δεν πρέπει να ξεφλουδίζονται πριν από το µαγείρεµα. • Τα όσπρια τα βρέχουµε αποβραδίς (εκτός τις φακές) το λάδι το προσθέτουµε ωµό αφού βράσουν. Όταν βράσει το λάδι µετρέπεται από ακόρεστο σε κεκορεσµένο - δηλ. ανθυγιεινό. • Μην ψιλοκόβεται, όπως συνήθως γίνεται, τα λαχανικά σας διότι καταστρέφεται πλήθος βιταµινών και πολύτιµων συστατικών. • Αποφύγετε κοµπόστες φρούτων µε ζάχαρη. • Τα τρόφιµα στον καταψύκτη που είναι -18°C διατηρούν τα στοιχεία που υπάρχουν (πρωτεΐνες, άλατα, λίπος, υδατάνθρακες, βιταµίνες). ∆ιατηρούνται χωρίς αλλοίωση - προσοχή όταν η θερµοκρασία διατηρείται στους -18°C. Όταν τα βγάλετε µαγειρέψτε τα αµέσως. • Σχετικά µε υγρά Μην πίνετε υγρά µε τα γεύµατα. Πίνετε 5-10 λεπτά πριν ή 1-2 ώρες µετά. • Καλύτερα να βράζετε τα τρόφιµα στον ατµό παρά στο νερό. Αν τα βράσετε σε νερό τότε να είναι σε µικρή ποσότητα και το νερό που θα περισσέψει χρησιµοποιήστε το για σούπα. Τα λαχανικά να είναι κοµένα σε µεγάλα κοµµάτια. • Αποθηκεύστε τα προϊόντα σε τάπερ ή σε ειδικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς.
Σύγχρονες διατροφικές υπερβολές • OΧΙ στην υπερβολική κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης (κρέας, λίπος). • OΧΙ στην υπερβολική κατανάλωση κορεσµένων λιπών. • OΧΙ στην υπερβολική κατανάλωση ραφιναρισµένης ζάχαρης και ραφιναρισµένων υδατανθράκων (άσπρο ψωµί, γυαλισµένο ρύζι, άσπρα ζυµάρια, γλυκίσµατα, µπισκότα, ντόνατς, κέικ).
Στις χώρες όπως η Κίνα και αλλού όπου ο καρκίνος και καρδιοπάθεια είναι σε χαµηλά επίπεδα, οι άνθρωποι λαµβάνουν 5-10% πρωτεΐνης από ζωικές πηγές τα δικά µας επίπεδα θα είναι 30-40%.
Είναι καλό να αποφεύγουµε τα τρανσλιπαρά που είναι τα σπορέλαια, η µαργαρίνη κ.λ.π. Είναι λίπη που έχουν µετατραπεί. Oι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας έχουν 24% λιγότερες καρδιοπάθειες, οι άνθρωποι που δεν τρώνε καθόλου κρέας και γαλακτοκοµικά έχουν 57% λιγότερες καρδιακές ασθένειες. Όµως θα έλεγα όχι υπερβολές, «παν µέτρον άριστον».
Φασόλια - Φακές Μετά τον 10ο αιώνα άρχισε η καλλιέργεια των φασολιών στην Ευρώπη η οποία αναπτύχθηκε και έσωσε εκατοµµύρια κόσµου από την πείνα. Στην Ελλάδα πριν από 50 χρόνια ήταν το εθνικό µας φαγητό. Τα παιδιά που έτρωγαν φασόλια και µαύρο ψωµί -θυµάµαι στη κατοχή και µετάήταν ροδοκόκκινα ενώ τα βουτυρόπαιδα που έτρωγαν βούτυρο µε άσπρο ψωµί ήταν καχεκτικά και ευάλωτα. Η ποσότητα πρωτεϊνών, π.χ. σε µια κούπα φασόλια ή φακές, καλύπτει το ήµισυ των απαιτούµενων ηµερήσιων πρωτεϊνών και η ενεργειακή τους απόδοση είναι µόλις 230 θερµίδες.
Κουκιά Στο βιβλίο «100 βότανα 2.000 θεραπείες» του Κώστα Μπαζαίου, αναφέρεται ότι τα κουκιά εκτός από θρεπτικές ιδιότητες έχουν και πολλές θεραπευτικές. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
Ιδιότητες-Ενδείξεις: Καταπραϋντικά των ουροφόρων και των ηπατικών οδών, χρήσιµα σε ουρολοιµώξεις κ.α.
Σε ρευµατισµούς-αρθριτικά, αυξηµένο ουρικό οξύ, προβλήµατα νεφρών και κύστης και σε υδρωπικία, βοηθούν όταν ανακατεύουµε στα αφεψήµατα άλλων βοτάνων και ξερά κουκιά, κοπανισµένα.
∆ιουρητικά. Χρήσιµα για όσους υποφέρουν από κολικούς νεφρών, ή από αρθριτικά ή ρευµατισµούς. Τα φρέσκα κουκιά κατεβάζουν το σάκχαρο του αίµατος γι' αυτό µπορούν να τα τρώνε οι διαβητικοί, µε καθοδήγηση του γιατρού. Επειδή είναι διεγερτικά έχουν θεωρηθεί από τα παλιά χρόνια ως αφροδισιακά.
Μια χούφτα Αµύγδαλα Εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ιχνοστοιχεία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού (βιταµίνη Ε, µαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, µαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορο).
Καρύδια Μόλις 25 γραµ. καρύδια δίνουν το 90% των απαραίτητων λιπαρών οξέων Ω 3. Είναι πλούσια σε βιταµίνη Α, βιταµίνη του συµπλέγµατος Β, βιταµίνη Ε, άφθονο µαγγάνιο, χαλκό, ασβέστιο, µαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα έχοντας ισχυρή αντιφλεγµονώδη δράση και συστήνεται να βάλουµε τα καρύδια στην καθηµερινή µας διατροφή σε µικρές ποσότητες - µειώνει σηµαντικά τον κίνδυνο για καρδιακές ασθένειες. Ακριβώς όπως τα λιπαρά ψάρια σολοµός, σαρδέλα, τόνος, σκουµπρί κ.α. τα καρύδια και άλλες φυτικές τροφές περιέχουν Ωµέγα - 3 λιπαρά οξέα, από πρόσφατες µελέτες τους Πανεπιστηµίου της Πενσυλβάνια.
Χαλβάς από ταχίνι Περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καλής ποιότητας πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, βιταµίνη Ε και ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Αλάτι: O Κρυφός Φονιάς για µικρούς και µεγάλους
Τα παιδιά δεν πρέπει να απορροφούν συνολικά πάνω από 3 γραµ. ηµερησίως και οι µεγάλοι έως 6 γραµ. Oι τροφές έχουν ήδη πολύ αλάτι. Π.χ. • Τηγανητές πατάτες 100gr: 2 gr • Μακαρόνια 210gr: 2 gr • Ψητά λουκάνικα 126gr: 3.4 gr • Μοσχάρι 100gr: 0.13 gr • Πίτσα 225gr: 4.1 gr Μακροπρόθεσµα κυρίως επιφέρει υπέρταση και καρδιοπάθειες • Το αλάτι έχει την ιδιότητα να αποµακρύνει το ασβέστιο του σώµατος και άλλα ιχνοστοιχεία, µέσω των ούρων, όταν αποβάλλεται η περίσσια ποσότητα αλατιού από τον οργανισµό. Αυτό αποτελεί τον παράγοντα που συµβάλει στην οστεοπόρωση. Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών συναινεί στην οστεοπόρωση, σπάσιµο κοκάλων, παχυσαρκία (έχουν πολύ ζάχαρη, αυξάνουν τα ποσοστά του διαβήτη, συµβάλλουν στη δηµιουργία λίθων στα νεφρά, υπάρχει έντονη νευρικότητα). Η κατανάλωση αλατιού είναι ανάλογη µε την ηλικία. Όσο νεότεροι είµαστε τόσο λιγότερο αλάτι χρειάζοµαστε.
Είδα µια κλίµακα σε µια εκποµπή στη τηλεόραση από ένα καθηγητή παθολογίας του πανεπιστηµίου: «Πρέπει να αρχίζουν από 3 γραµ. έως 5-6 στους ενήλικους» έλεγε. Η µέση κατανάλωση: 9-12 γραµ. την ηµέρα και γύρω στα 6 γραµ. στα παιδιά και πρέπει να µειωθεί στα όρια που αναφέραµε. Στην Ελλάδα υπάρχει µεγάλη αύξηση κατανάλωσης κρέατος. Ας δούµε την κατανάλωση το 1950 και το 1980: • ΚΡΕΑΤOΣ 16 kg - 70 kg • ∆ΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 155 kg - 110 kg • ΓΑΛΑΚΤOΚOΜΙΚΑ 95 kg - 191 kg • ΖΑΧΑΡΗ 11 kg - 32 kg
O Καρκίνος είναι κυρίως ασθένεια ανεπάρκειας φρούτων και λαχανικών
Ωµά ή Μαγειρεµένα Βάση µιας σωστής και ισορροπηµένης διατροφικής πυραµίδας είναι µισά - µισά.
Η Ελλάδα µαζί µε την Αυστραλία είναι από τις πρώτες χώρες σε παχυσαρκία, ακολουθούν ΗΠΑ, Βρετανία, Σλοβακία (look internet)
Άσπρο ή µαύρο ψωµί Το ποσοστό των θρεπτικών στοιχείων που χάνουµε όταν το αλεύρι ολικής αλέσεως ραφινάρεται και γίνεται λευκό αλεύρι: • Πρωτεΐνες: 25% • Ίνες: 95% • Ασβέστιο: 56% • Σίδηρος: 84% • Φώσφορος: 69% • Ριβοφλαβίνη (βιταµίνη Β2): 81% • Βιταµίνη Ε: 9-5% • Νιασίνη (βιταµίνη Β3): 80% • Βιταµίνη Β6: 87% • Παντοθενικό οξύ (βιταµίνη Β5): 56%
Γράφω τα πιο σηµαντικά από τα 25 αυτά θρεπτικά στοιχεία τα οποία αποµακρύνονται όταν το αλεύρι ολικής άλεσης ραφινάρεται στους αλευρόµυλους και γίνεται άσπρο, ένας µικρός αριθµός αντικαθίσταται µε χηµικές ουσίες.
Μεσογειακή Πυραµίδα ∆ιατροφής ∆ιαφέρει λίγο από την Αµερικάνική σε ότι αφορά τη χρήση περισσότερο ελαιολάδου, λαχανικών και όσπριων κ.α.
Τα µειονεκτήµατα ενός φυτοφαγικού διαιτολογίου είναι η έλλειψης βιταµίνης Β12 χρειάζεται χρήση πολυβιταµίνης ή εµπλουτισµένο γάλα σόγιας (συµβουλευτείτε τον γιατρό σας).
Όταν η σαλάτα κόβεται πολύ πριν καταναλωθεί τότε τα θρεπτικά της στοιχεία οξειδώνονται.
Το ελαιόλαδο είναι τρεις φορές πιο ανθεκτικό στο τηγάνισµα σε σχέση µε άλλα έλαια αλλά και ακριβότερο.
Τα τρανσλιπαρά σχηµατίζονται όταν γίνεται η επεξεργασία των σπορέλαιων για να τα καταστήσουν πιο σταθερά και στέρεα.
Τα κονσερβαρισµένα ή κατεψυγµένα φρούτα και λαχανικά είναι σχετικά σταθερά και ανεπηρέαστα, χωρίς απώλειες θρεπτικών στοιχείων. ∆ηλαδή αν ο χρόνος από το περιβόλι µέχρι το πιάτο µας είναι µακρύς, κάθε µέρα που περνάει χάνονται πολλά θρεπτικά στοιχεία πράγµα που σταµατάει όταν καταψυχθούν φρέσκα, δηλαδή κατεψυγµένο µπορεί να έχει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από το φρέσκο.
Επίσης µε τη θερµοκρασία συντήρησης στους 10° C χρειάζονται µόνο έξι µέρες για να χάσουν τα µισά συστατικά τους, ενώ στους 20° C µόνο τέσσερις ηµέρες.
Τρεις βασικοί υπαίτιοι για την καταστροφή των βιταµινών στις τροφές είναι: • Η θερµότητα (θερµοκρασία) • Το φως • O αέρας
Εάν τα φρούτα δεν είναι τριών έως τεσσάρων ηµερών τότε είναι καλύτερα τα κατεψυγµένα. • Αποθηκεύστε στο ψυγείο σε τάπερ ή σακούλες κατάλληλες για λαχανικά που κλείνουν αεροστεγώς. • Ωµό ελαιόλαδο στο πιάτο και όχι ψηµένο. • Αγοράζετε προϊόντα εποχής είναι υγιεινά και φθηνότερα
O άνθρωπος δεν είναι προορισµένος να τρώει σάρκες αντίθετα είναι προορισµένος από τη φύση να τρώει φρούτα & λαχανικά. Τα δόντια µας, το στοµατικό σύστηµα, τα βακτηρίδια στα έντερα µας, το µήκος των εντέρων µας είναι σχεδιασµένα να χειρίζονται ελάχιστες ζωικές τροφές.
Ελληνική Σόγια τα Ρεβύθια Στα ρεβίθια, την ελληνική σόγια, µπορεί η περιεκτικότητά τους να µην φτάνει της σόγιας (23,5% έναντι 44%) έχει όµως υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι και υδατάνθρακες.
Πρόβληµα σοβαρό είναι τα φυτοφάρµακα και η ραδιενέργεια, πατάτες, ντοµάτες, φασολάκια, µελιτζάνες, πιπεριές, πεπόνια, καρπούζια, κουνουπίδια, µπάµιες, αγκινάρες, κρεµµύδια, σέλινο, σπανάκι, ραπανάκια, φράουλες που για να φτάσουν σε ωρίµανση χρειάζονται από 5 - 18 ψεκασµούς και εκεί ποιοτικός έλεγχος δεν είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι - άρα κάποιος που τρώει συνέχεια από αυτά µπορεί και να αρρωστήσει χειρότερα, αν αυτά δεν είναι πραγµατικά οικολογικά.
Το κύκλωµα της διατροφής όπως προανέφερα είναι περίπλοκο και είναι συνδεδεµένο µε τεράστια οικονοµικά συµφέροντα. Σίγουρα οι εταιρίες ή τα κράτη που προωθούν ορισµένα προϊόντα τους δεν µπορεί να είναι αµερόληπτοι.
∆εν θέλω να γίνω ασκητής ούτε βουδιστής όπως έγραψα σε προηγούµενο άρθρο, να αφήσω όλες τις απολαύσεις της ζωής, γιατί και το καλό φαγητό είναι απόλαυση, είναι το δεύτερο drive (ορµή) µετά το sex και δυστυχώς - ευτυχώς το ένα επιδρά στο άλλο…
Όσον αφορά εµένα αναγνώστες µου δεν είµαι ούτε από τους "µεν" (ευρύχωρους) ούτε από τους "δεν" (χορτοφάγους) αλλά δε θέλω να παραδοθώ στο χάος της γης και να σαπίσω, ούτε όµως να απαρνηθώ κάθε χαρά και να πεθάνω σε µύρο αγιότητας. Κλίνω µάλλον στον Oδυσσέα του Βραχόκηπου (Καζαντζάκης) και στο αρχαϊκό παν µέτρον άριστον.
Αυτό το άρθρο, το αφιερώνω στους φίλους µου των άκρων: Στους Ευρύχωρους κατά Λαζόπουλο Γιάννη Χ., Μπάµπη Κ. και στους 180° ανάποδα, στους πουριτανούς χορτοφάγους Θωµά Τ. και Νίκο Ζ.
Ρε παιδιά κάπου στο µέσον στοχεύω µε το άρθρο µου να σας σπρώξω…