Είναι απίστευτο αλλά και ασύλληπτο πόσο η παγκοσµιοποίηση έχει αλλάξει τις τύχες των λαών και έχει φέρει τεράστια αλληλοεξάρτηση πχ. µην πάµε µακρυά µια µικρή Ελλάδα ανεβοκατεβάζει τις αγορές, τα κεφάλαια κινούνται µε ηλεκτρονική ταχύτητα στον πλανήτη και αλλάζουν χέρια καθώς και οι πληροφορίες το ίδιο σε δευτερόλεπτα.
Φαντασθείτε δηλαδή µία αλλαγή ηγεσίας στη Κίνα πόσο µπορεί να επηρεάσει τον κόσµο και τις ζωές µας.
Στο 2012 πρόκειται να γίνει µία σηµαντική αλλαγή στην επίσηµη ηγεσία της Κίνας. Λαµβανοµένου υπόψην ότι η Κίνα έχει κεντρική κυβέρνηση η οποία έχει τον έλεγχο σχεδόν σε όλη τη χώρα ακόµα και µία µικρή αλλαγή στην σύνθεση της ηγεσίας µπορεί να έχει βαθυές και πέρα από κάθε προσδοκία αλλαγές που θα επηρεάσουν την οικονοµία και γενικά τους διεθνείς επενδυτές.
Το Πολιτικό Σύστηµα της Κίνας αποτελείται από 3 σώµατα: το κόµµα, το κυβερνητικό συµβούλιο και την στρατιωτική ηγεσία.
Όπως στην Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής όπου έχει και εκεί 3 σώµατα(το Νοµοθετικό, δικαστικό και το εκτελεστικό) τα οποία όµως είναι ανεξάρτητα µεταξύ τους, στην Κίνα βασικές αποφάσεις προέρχονται από το κόµµα, το οποίο αντιπροσωπεύεται στα υψηλά επίπεδα από το PSCPolitburostandingCommitteeτο οποίο είναι υπεύθυνο για πολιτικές αποφάσεις και ασκεί απόλυτο έλεγχο πάνω στα 2 άλλα σώµατα.
O Hu Jintao και ο Wen Jiabao θα αντικατασταθούν από τους XIJimpingκαι Li Kegiag καθώς και άλλα µέλη του PolitBuro (πολιτικό γραφείο) και θα αναλάβουν εξουσία τον Μάρτιο του 2013, είναι αυτονόητο ότι όλοι στα κυβερνητικά Posta είναι µέλη του κοµµονιστικού κόµµατος το οποίο αριθµείται σε 80 εκατοµµύρια µέλη το µεγαλύτερο κόµµα του κόσµου.
Υπάρχουν πολλές εικασίες το τι πολιτική θα ακολουθήσουν οι νέοι ηγέτες η οποία δεν θα παρεκλίνει πολύ από τη µέχρι σήµερα, θα δώσουν µεγάλη σηµασία στην εσωτερική αγορά να ανηψώσουν περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των χαµηλών µαζών που οι διαφορές είναι τεράστιες, οι µισοί Κινέζοι ακόµα κερδίζουν $2-4 την ηµέρα ενώ υπάρχουν αρκετοί δισεκατοµµυριούχοι και πολύ µεγάλη αστική τάξη. Μέσω εισόδηµα στη Shanghai είναι $12,012 το χρόνο (shipping & Finance January 2012Bloomberg January 2012). Oνέος ισχυρός άνθρωπος HIJinpingήταν κυβερνήτης σε µία από τις 31 ας πούµε πολιτείες της Κίνας την «Zheziang» και έφερε µεγάλη ανάπτυξη και είναι η πολιτεία µε το µικρότερο κενό µεταξύ του αγροτικού και αστικού εισοδήµατος. Όταν ο ΗΙ γίνει πρόεδρος θα δώσει µεγαλύτερη έµφαση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε αυτό θα τον βοηθήσει το γεγονός ότι ήτανε στη «Zhejiang» 5 χρόνια και έχει αρκετή πείρα. Είναι και µπαρουτοκαπνισµένος κοινωνικά! Έχει παντρευτεί δύο φορές και η δεύτερη γυναίκα του είναι γνωστή σε όλη την Κίνα, µοντέλο τραγουδίστρια - πολλοί λένε πιο γνωστή και απ' αυτόν.
O Christian Myrck πρόεδρος του αµερικανικού επιµελητηρίου στο Πεκίνο υποστηρίζει ότι η άνοδος του ΧΙ στην εξουσία έρχεται µέσω ερωτηµατικών σχετικά µε τη δέσµευση της Κίνας προς τον καπιταλισµό. Συνεχίζει να ανησυχεί για το τι συµβαίνει στην Κίνα όπου η µετακίνηση προς µια οικονοµία της αγοράς φαίνεται να είναι λίγο πολύ σε αδιέξοδο σε ότι ειδικά αφορά τις κρατικές επιχειρήσεις στο θέµα του ανταγωνισµού έναντι της Ευρώπης και των Ηνωµένων Πολιτειών.
Για µένα στην Κίνα συµβαίνει κάτι το οξύµωρον κοµµουνιστικό κόµµα µε αυστηρή πειθαρχία και ελεύθερη οικονοµία κατά κάποιο τρόπο, το µοντέλο ανέθρεψε και εχόρτασε 300 εκατοµµύρια ανθρώπους σε τριάντα χρόνια, πράγµα που δεν έχει συµβεί ποτέ στην ανθρωπότητα και έφερε αρκετή ευηµερία.
Ας ελπίσουµε ότι η νέα ηγεσία θα προχωρήσει ακόµα περισσότερο και θα κρατήσει την ισορροπία µεταξύ των άνησων εισοδηµάτων, χωρίς µαζικές ανατροπές. Σε αυτή την πολιτεία που ήταν ο ΧΙ έχουν γίνει πολλοί επιτυχηµένοι επιχειρηµατίες και ισχύει το ρεµπουµπλικάνικο πνεύµα. Ένας από αυτούς λέει ότι «οι πλούσιοι άνθρωποι επενδύουν τα λεφτά τους δηµιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και έτσιόλοι ευηµερούν. Αν σκοτωθούν όλοι οι πλούσιοι κανένας δεν θα θέλει να επενδύσει ήνα κάνει καινούργια εργοστάσια. Ενώ έτσι έχουµε όλοι δουλειές και έχει ανέβει πολύτο επίπεδο του λαού µας». Aυτά λέγονται σε µία πολιτεία της Κίνας όπως λέγονται στις Ρεµπουµπλικάνικες πολιτείες των Ηνωµένων Πολιτειών. Απόλυτα καπιταλιστικό πνεύµα σε µια κοµµονουστική χώρα. Για να εξηγούµε και να µην παρεξηγούµε δεν λέω ότι το καπιταλιστικό σύστηµα είναι το καλύτερο σύστηµα αλλά όπως και η δηµοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευµα αλλά δυστυχώς και εδώ δεν υπάρχει καλύτερο.
Ας ελπίσουµε ότι όλα θα πάνε καλά χωρίς ανατροπές. Περισσότερο για εµάς έχει µεγάλη σηµασία και για την ναυτιλία µας στην οποία το τι θα κάνει η Κίνα η οποία ανεβοκατεβάζει τη Ναυτιλιακή αγορά και ειδικά τώρα τελευταίως έχει γιγαντωθεί και στον κατασκευαστικό τοµέα εκτός από τα φορτία που διακινούνται προς και από αυτή.
Άρα το τι γίνεται και τι θα γίνει στην Κίνα έχει τροµερές επιπτώσεις σε όλο τον κόσµο, σίγουρα στη Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο στη Ναυτιλία µας…